pondělí 15. června 2015

Regionals Bratislava 14.6.2015 - tournament report

Předehra
Už uplynul nějaký čas a konečně se zase naskytla příležitost udělat si malý road trip za kartičkovým turnajem. Chvíli jsem byl na vážkách, vstávat v neděli někdy před pátou se mi moc nechtělo, ale motivace si alespoň na jednom regionals zahrát (pražský turnaj rozhodcuji a řídím, tedy nehraji) spolu s řešení přespat v nedalekém hotelu vše vyřešilo.
V počtu tří jsme tedy v sobotu odpoledne vyrazili směr slovenská metropole. Cesta proběhla v pořádku až na malou komplikaci se zablokováním dálnice D2 kamiony, jejichž řidiči očividně chtěli, abychom se mohli pokochat krásnou krajinou jihomoravského kraje a to nejlépe rychlostí želvy po obrně.
Inu s pouhým as 1,5 hodinovým zpožděním jsme se dokodrcali na hotel a jali se testovat. S sebou jsme měl celkem tři balíčky.
1) Cato + Tau. Velice slušný balíček, žádný špatný match-up, spousta triků. Ale tak nějak mne úplně neoslovil.
2) Zarathur + Orcs. Můj první chaos balíček, spíše pro tu srandu postavený s netradičně velkými jednotkami, žádný rush.
3) Eldorath + DE. Balíček, který hraji již od samého počátku, protože Eldaři jsou mojí nejoblíbenější rasou.
Všechny jsem vyzkoušel proti Liborovému DE balíčku, který hodlal hrát. První dva jej bez problémů porazili. Mí nebozí Eldaři dostali 2x hrozně na budku.

Rozhodnutí bylo snadné. Koneckonců vezl jsem si z Prahy vytištěn jen jeden decklist a nikdy jsem vnitřně nepochyboval, že opět budu hrát s Eldary. Před usnutím jsem se ještě pomodlil k Asuryanovi, aby dal a na turnaji nebylo moc DE balíčků, proti kterýmž to mám vyloženě slabé. Myšleno tedy proti Kith, Uriena ani neuvažuji a byl bych více než překvapen, kdybych ho zahlédl.

Decklist
Total Cards: (50)
Warlord:
1x Eldorath Starbane (Core Set)

Army Unit: (29)
4x Starbane’s Council (Core Set)
3x Biel-Tan Guardians (Core Set)
3x Eldar Survivalist (Core Set)
2x Incubus Warrior (Core Set)
2x Iyanden Wraithguard (Core Set)
1x Mighty Wraithknight (The Threat Beyond)
3x Rogue Trader (Core Set)
1x Spiritseer Erathal (Core Set)
3x Void Pirate (Core Set)
3x Warlock Destructor (Gift of the Ethereals)
2x Wildrider Squadron (Core Set)
2x Bloodied Reavers (Zogwort's Curse)

Attachment: (4)
1x Mobility (Core Set)
3x Promotion (Core Set)

Event: (16)
2x Foresight (Core Set)
3x Archon’s Terror (Core Set)
2x Doom (Core Set)
3x Empower (The Howl of Blackmane)
3x Gift of Isha (Core Set)
3x Nullify (Core Set)

Support: (1)
1x Alaitoc Shrine (Core Set)


Turnaj
Nakonec na turnaj dorazilo 12 hráčů - 3 z Čech (Já, Libor a Ondra), 3 z Německy mluvících zemí a 6 slováků.
Herna byla extrémně příjemná, prostorná, vzdušná s komfortními křesílky a občerstvením. Bájo.

1 kolo - Grujbi (Ragnar + AM)
První kolo s místním hráčem bylo poznamenané nervozitou z úvodu. Ragnar není špatný match-up, ale rozhodně se to může snadno zvrtnout. Hned v prvním kole se odehrála první "čůrací hra", aneb hra ve stylu "kašlu na to, co to znamená do budoucna, ale tohle prostě vyhraju". První nulifikovaný drop pod na planetu kde o nic moc nešlo, následoval hned druhý. Tento konflikt ale nic pro hru neznamenal a uvádím jen jako ilustraci tématu, ve kterém se pro mne den nesl - "čůrací hry". A na jednu jsem měl později dojet, ale to až za moment.
Tato hra byla zcela jasná již od začátku, snad již ve druhém kolem jsem měl na stole celkem 5 neutrálních pomocníků a takovouto command výhodu nemohl soupeř unést a když na třetí planetě proběhl totální masakr jeho sil (Gift of Isha - Wraithguard, Empower), už nebylo vůbec co řešit.
1:0

2 kolo vs Andreas (Zarathur + Orks)
Rakouský soupeř byl o něco tvrdším soupeřem, ale opět mi to dobře přišlo, brzy jsem mu otočil warlorda a přidal mu za odměnu ještě jednu damage. Když jsem ve třetím kole měl iniciativu a šlo o rozhodující planetu, kde jsem měl připravenou wraithguard (a nullify na ruce), bylo jasno. Zarathur nemohl vzít vláček svých nohsledů (a vláček měl slušný, dostal totiž hned 3x terrorem) tam, kde byl potřeba a tak se radši sbalil a opustil celý sektor.
2:0

3 kolo vs Ondra (Kugath + Orks), kolega z Čech
Ondra hrál velmi neobvyklý balíček z Kugathem, který měl založený na hyper-agresivní ekonomice. Když jsem s ním hrál v Praze poprvé před pár týdny, prohrál jsem a jen jsem koukal. Jediné, co jsem tenkrát dokázal, bylo otočit mu warlorda. Tentokrát jsem to dotáhl o krok dál a užil si druhý warlord kill, když jsem nullifikoval poslední záchranný pokus o Fetid Haze.
Vyhrál jsem především díky dvěma faktorům, za prvé mi to opět dobře přišlo a mohl jsem ovládnout command (jak skvěle mi zní, když mohu říct "na téhle planetě je to tvoje a zbytek je můj, Můj, MŮJ!!!!" ehm, to asi ten Slaneesh) a za druhé jsem znal soupeřův balíček a nemohl mne překvapit. To bylo dost důležité.
3:0

4 kolo vs Libor (Kith + Eldar), kolega z Čech, sparing partner a nemesis v jednom
Libor měl díky výhře na Store championship v Mephitu (kde ve finále porazil samozřejmě koho jiného než mne) SuperBye a tak měl vlastně jistotu postupu do top4 i kdyby prohrál. Já jsem si jistý nebyl, protože pomocné jsem neměl úplně skvělé. Prostě motivace velká, skoro tak jako deprese z toho, že už zase musím svádět boj s větrnými mlýny aka Khymérami.
Soupeř muliganoval a za odměnu dostal Khymera Den na první ruku. Super start. Po druhé za turnaj jsem zahrál Mobility jako attachment. V tomto případě na Wraithguard na druhé planetě hned první kolo (iniciativu jsem měl já). Tato taktická hra měla za důsledek dočasné zavaření soupeřova strategického procesoru a s pomocí Gift of Isha (Wraithguard) i otočení Kith. Následné kolo jsem provedl vyhlazovací manévry na Khymery a bylo to snad poprvé, co mi Den na stole vůbec nevadil.
Ekonomika šlapala opět dobře a další Gift nechal Kith na jednom životě, což již nevydržela a rozhodla se toho pro tentokrát nechat.
Já jsem spolu s Eldorathem mohl slavit skvělé vítězství a dokonalé skóre po základní části.

Top 4
1. Já, Eldorath + DE
2. Libor, Kith + Eldar
3. Peter, Kith + Chaos
4. Andreas, Zarathur + Orks

Ondra se na pomocné do top 4 nedostal. Skóre 3-1 nestačilo :(.
Čekal mne tedy rematch. A jelikož jsem Liborovi věřil a sobě též (oba jsme své soupeře v turnaji již porazili, připravoval jsem se v duchu na oslavy druhého místa). Předčasně.

Semifinále vs Andreas, Zarathur + Orks
Co říct k této nervydrásající hře, kde rozhodla šestá planeta, která stačila k vítězství oběma? Kde bitva začala s celkem snad 12 jednotkami a skončila s jednou s jedním životem? Kde se otočili oba dva warlordi (i když Zarathur až v poslední megabitce).
Prohrál jsem na čůrací hru. Chtěl jsem moc. Soupeř měl skoro všechny jednotky na jedné planetě (Trader, Pirát, 2 inventoři) a já tam naběhnul s Eldorathem, že mu čajznu zdroje. On se tam ale jaksi zjevil i ten hajzlík Zarathur. Může se stát, že? V čem je problém? V tom, že od druhého kola syslil soupeř 3 kanóny. Eldorath dostal 6 a šel domů. Stane se. Osudový okamžik nastal, když jsem se rozhodl mu jí zkusit čajznout znova další kolo. Když jsem uviděl Zarathura na stejné planetě, prostě jsem si otočil šéfa a šel zpátky. Potupné. Asi únava a vidina příliš lákavé ceny mne nenechali domyslet jednu veledůležitou věc - vždy se zeptat, co se stane, když se to pokazí. Jaká je cena, za to, když tam soupeř třeba i náhodou dá stejné číslo?
Tento moment uprostřed hry byl nakonec rozhodující i když ne zlomový. Bojoval jsem dál a to skvěle. Několikrát jsem přesně již odhadl soupeřův pohyb a bral skoro všechen command. Připravil jsem se na megabitku, jak nejlépe to šlo. Na planetě bylo: 3x Destructor (2 měli 1 damage), 1 Motorky, 1 Seer Council. Všechno ready. Na ruce Empower a Gift of Isha a 5 zdrojů k dispozici. Bohužel 3x Flamers, 2x Inventor, 1x Berzerkers a hlavně 1x Chaos Fanatics to spolu s totální kanonádou vyhráli. Ten jeden Chaos fanatic, který posledním útokem zabil statečnou motorku. Kdybych si v posledním commandu, kde jsem bral 3 karty líznul alespoň jeden štítek... ale znáte to :)
Pogratuloval jsem Andreasovi a radoval se, že alespoň se dostanu domů o hodinu dříve, protože Libor kamarádsky vypadl též.

Závěr
Skvělý turnaj, hodně zábavy, těsné hry a úžasné momenty.
Nejlepší karty mého balíčku?
Wraithguard, často jsem pochyboval jestli je vůbec hrát, několikrát dokonce z decku vypadli, ale armorbane byl a je prostě boží.
Gift of Isha, opět poslední dobou to byly hlavně štítky, tentokrát ne. Skvělá karta.

Nejslabší?
Těžko říct, hodily se všechny. Jen Seer's exodus nebyl na ruce v ten jediný moment, kdy jsem ho doopravdy potřeboval.