neděle 25. ledna 2015

Report - první turnaj Conquest

Vážení a milí,
v tomto příspěvku se můžete dočíst, jak proběhl první turnaj ve hře Warhammer 40K: Conquest a to z mého úhlu pohledu.

Před turnajem

Řešil jsem jednu otázku - co si vzít za balíček. Měl jsem dvě možnosti, buď Cato s Tau a nebo Eldorath v podstatě čistí eldaři jen s Archon's terror. Výhoda SM byla, že nemá žádnou extra slabinu a dokáže si poradit s mnou nenáviděnými DE. Eldaři ale zase jsou moje srdcová záležitost a mají to docela dobré proti SM ale, a to mne štve, proti DE je to skoro auto-loss. Upřímně řečeno jsem složení balíčků moc neřešil a to až tak, že jsem zjistil v průběhu první hry, že jsem zapomněl nahradit proxu a tak jsem místo se 3 Void Pirates hrál jen se dvěma a jedním Rogue Traderem.
O výběru balíčku se rozhodlo až na poslední chvíli. Začínalo to vypadat, že hodně lidí bude mít SM a já nechtěl trapčit. Tak jsem si vzal Eldary a doufal, že moc DE nebude.

Můj balíček

Warlord
1x Eldorath Starbane

Armies
4x Starbane's Council
3x Biel-Tan Guardians
3x Altansar Rangers
3x Eldar Survivalist
2x Wildrider Squadron
3x Soaring Falcon
2x Swordwind Farseer
1x Spiritseer Erathal
3x Void Pirate
3x Iyanden Wraithguard
2x Biel-Tan Warp Spiders

Attachments
1x Mobility
3x Promotion

Events
2x Foresight
3x Archon's Terror
3x Nullify
3x Empower
2x Doom
3x Gift of Isha

Supports
1x Alaitoc Shrine

Co k tomu dodat. Hrál jsem hodně čistě Eldařích jednotek a plán byl získat dost zdrojů a klíčové bitvy vyhrát na Empower a Archon's Terror.

Turnaj

Nakonec se nás sešlo sedm, což je pěkné číslo a škoda toho osmého, který by nám to pěkně zakulatil a nemuseli jsme se trápit s Byem. A tak jsme vybrali vstupné (100,-) a dohodli se na formátu - 3 kola a Top 2. Nakonec jsem ještě rozhodil ceny - rozdávala se polovina vstupného na kredit a polovina (bohužel zatím ještě imaginárního) turnajového kitu.

Kolo 1 - Bye

K mé lehké radosti jsem si nalosoval bye na první kolo. Výhodou bylo hlavně to, že jsem měl čas jako TO řešit různé otázky a vše si připravit, aby zbytek turnaje šel hladce. Hned v prvním kole jsme dokonce otestovali limity času. Libor (Ragnar) bojoval s Milanem (Ragnar) a ač měl Milan z počátku výhodu a dokázal vyhrát pár planet a otočit Liborova Ragnara, na konci se to začalo otáčet a kdyby nevypršel čas, Libor by vyhrál. Takhle prohrál na menší počet ikon na planetách, kterých měli stejně. Velmi, velmi těsné. Čas jim vypršel asi o 30 vteřin dříve, než by Libor potřeboval.

Kolo 2 - Vítek S. (Ragnar)

Musel jsem těžce vzpomínat na detaily hry. Pamatuju si pro mne dva rozhodující momenty. V jedné prohrané bitvě jsem dokázal zabít dva sentinely, kteří mne hodně prudili. Stálo to pár jednotek, ale nelitoval jsem. Jejich odchodem se totiž můj warlord hned cítil bezpečněji.
Další moment byl, kdy jsem potřeboval vyhrát dvě planety za sebou. Na trojku jsem nastavil návnadu - dva survivory. Ragnar po nich šel a hlavně s sebou vzal i Maxose, který by mi mohl hodně zatopit. Nakonec tedy bitky o první planetu byly náročné, ale vítězné. Osvědčilo se Empower, které rozhodlo jednu takovou bitvu.

Kolo 3 - Karel D. (Cato)

A tak jsem se dostal po jedné hře do boje o finále. Počítal jsem s tím, že můj Bye znamená, že na pomocné vše prohraju.
Hra se vyvíjela jako všechny ten turnaj. Získal jsem převahu na planetách a bral většinu zdrojů a karet. Bohužel mi nevyšla sestava planet. Ani jedna z prvních 5 neměla méně než 2 ikony a bylo jasné, že možná půjde o rychlou hru. Odhadem 3-4 kola pokud bych měl prohrát. Já doufal, že to bude trvat déle, kdy se má výhoda projeví. Nakonec vše vyvrcholilo v obrovitou bitvu na čtvrté planetě, kterou jsem nesměl prohrát. Vsadil jsem vše na to, že si líznu trik - Empower nebo Blessing a tak i Warlord šel vyhrát planetu. Líznul jsem si hodně karet, ale trik tam nebyl a tak to nakonec nevyšlo a Librarian krytý sestavou chudáčků, to dokázal vyhrát.
Já jsem se smířil s v lepším případě čtvrtým místem. Jak překvapen jsem ale pak byl, když jsem zjistil, že Libor prohrál a po sečtení pomocných bodů jsem jich měl nejvíce. A tak to bylo jasné, dáme si repete.

Finále - Karel D. (Cato)

Naše první hra byla napínavá a planety nahrávali druhé hře. Doufal jsem, že teď to bude pomalejší ale pohled na všech pět planet mne zmrazil. Jedna zelená ikona vedle druhé. Super.
Naštěstí jsem měl skvělou první ruku (Rogue Trader, Rangers, Survivalist, Guardians, Promotion, Mobility a snad Warp Spiders). Dokázal jsem vyhrát drtivou většinu planet a kontrolovat hru. Dokonce jsem využil i Warp Spidery a odemlel Karlovi nepříjemnou Indomitable. Hra byla dost jasná a poslední velká bitva, kde jsem zahrál jak Archon's Terror tak Empower rozhodla, nebylo již o co bojovat a já jsem úspěšně zvítězil v mnou organizovaném turnaji. Ale všechno fér, fakt :)

Hodnocení

Děkuji všem, co dorazili. Bylo to velmi fajn a myslím, že se všichni dobře bavili. Já jsem si užil zábavu i nervy a získal vytoužený eldaří kobereček (který nikdo jiný moc stejně nechtěl, ale já si myslím, že to říkali jenom tak - kyselé hrozny ;) ).

Karty, které překvapily v dobrém.
- Empower. Využito celkem 2-3x, vždy důležité. Několikrát jsem si hodně přál to líznout a to také ukazuje, jak dobrá ta karta může být.
- Warp Spider. Celkem útočil snad 3x a i když to není moc, jeho schopnost pomohla.

Karty, které se neosvědčily, nebo na ně nedošlo.
- Gift of Isha. Překvapivě zahráno přesně 0x, když jsem to měl, hrál jsem štíty. Když jsem to v nouzi potřeboval, neměl jsem.
- Seer Council. Zahrál jsem ho jednou. Chodil pravidelně s Wraithguard a ti dostávali přednost.

sobota 10. ledna 2015

Lov začal!

Ve čtvrtek odstartovala liga Warhammer 40K Conquest přátelským bojem do poslední kapky krve o pár celkem zbytečných planet.

Bohužel jsem nedokázal dorazit včas a tak děkuji mého zástupci, seržantovi Liborhodovi, že dokázal převzít kontrolu nad situací a bez problémů rozjet celou akci.
Jak vypadalo hraní nejenom první v rámci ligy, ale zároveň i první s něčím jiným než jen základní sadou? Předně jsem byl překvapen, že dorazil jen jeden Ragnar. Sám jsem ho čekal všude a tak jsem si ho nepostavil. Proti novému warlordovi jsem měl tu čest si zahrát, ale díky skvělým kartám (aka hodně štítkům) a malé chybky na straně soupeře, byl již první kolo bloodied a tak jsem se mohl přestat bát. Takovou možnost ale v další hře Libor neměl a tak si mohl na vlastní kůži odzkoušet k Ragnarovi pevně patřící "Mind Games" ve stylu "kam si myslím, že by si on mohl myslet, že budu chtít jít". V epické hře, kterou jsem nemohl sledovat celou nakonec Ragnar udolal davy dark eldarů na snad předposlední planetě, čímž mne velmi potěšil (nejenom, že se nedopracovaným balíčkem porazil Libora, ale také, že to byli DE, kteří aspirují na pozici TOP balíčku současné mety).
Po příštím čtvrtku již budu znát výsledky za první kolo a ty se zde brzy poté objeví. Proč je nemám hned po čtvrtku? Je to kvůli tomu, že tři možné bodované čtvrteční hry jsou ještě doplněné možností odehrát jednu extra hru mimo ligový den a limit na tuto hru je právě do dalšího čtvrtku.

Tolik krátký report, plánuji se brzy podívat i na karty z druhého warpacku, který před pár dny v USA vyšel.

sobota 3. ledna 2015

Zimní liga 2015 - úvodní informace

Zdravím všechny hráče!

Od nového roku bych rád dal našemu čtvrtečnímu hraní novou formu.Účelem je, aby se stabilizoval počet hrajících v ligový den a dále podpořilo hraní WH40K:Conquest. Jak ale bude liga vypadat?

Liga bude trvat 10 týdnů. Zápisné do ligy bude 50,- a za tuto cenu samozřejmě i něco dostanete, krom servisu i promo karty a jiné zajímavosti z turnajových kitů či i odjinud, jak se vyskytne příležitost.
Jak to ale bude vypadat? Je to velice jednoduché. Každý čtvrtek si budete moci v rámci ligy zahrát až 3 hry s nějakým dalším účastníkem a tyto hry se budou počítat do průběžného pořadí. Navíc si můžete započítat ještě jednu hru sehranou mimo čtvrtek. Tedy za týden až 4 hry. Za vítězství budete dostávat body do průběžného pořadí.
Třešničkou na závěr je příběh Ragnara. Jeho počátek je na konci tohoto článku a jak se bude dál vyvíjet bude záležet na tom, jaké frakce budou po každém týdnu nejúspěšnější.

Shrnutí:
Trvání: Čtvrtek 8.1.2015 - 12.3.2015
Možnost her: 3 hry každý čtvrtek +1 hra každý týden (max v rámci ligy tedy 10 x (3+1) = 40 her
Zápisné: 50,-
Ceny: Promo karty a jiné součásti kitů + možnost podílet se na Ragnarových zážitcích :)


RAGNARŮV LOV
Dlouhá cesta do sektoru Traxis se již blížila ke konci. Upřímně nenáviděl cestování warpem, nesnášel, když neměl věci ve své moci a nikdy se necítil tak bezmocný jako právě při cestování neprostorem.
Jeho kořist byla ale objevena právě v sektoru Traxis a tak tam zamířil a s ním celá jeho vlčí rota.Již jednou mu Zarathur proklouznul mezi prsty, ale Ragnar není ten, kdo zapomíná. Jakmile se k němu informace o čaroději donesly, ihned se vydal na cestu. A sám sobě přísahal, že tentokrát mu již neunikne a nikdo a nic nebude stát jeho pomstě v cestě.