pátek 12. prosince 2014

Howl of Blackmane - review karet, část 4

Vítám vás u posledního článku hodnotícího karty prvního rozšiřujícího balíčku pro WH40 Conquest. Dnes se podíváme na Eldary (kde jsem jen maličko zaujatý) a Tau. Dokážou udržet laťku nastavenou DE?

 

ELDAR

VAULTING HARLEQUIN

Vaulting HarlequinTak jo, pustíme se do spekulací. Na rozdíl od DE zde totiž stále nevíme, jaký warlord nás bude v prvním cyklu čekat. Očekává se buď nějaký Phoenix Lord (tedy bojový hrdina) nebo Harlequin (tedy takový neobvyklý hrdina). Troufnu si tvrdit, že by to mohl být i ten druhý případ, ač je to spíše zbožné přání. Harlequini totiž nejsou nikterak obvyklou a častou součástí Eldaří populace a přesto už víme o dvou jednotkách s tímto traitem. Minimálně ta druhá není nic extra, jak brzy zjistíme. Hodilo by se tedy, kdyby je nový warlord dokázal trochu "vylepšit". 
Ale pojďme již na Vaulting Harlequina. Statistiky docela neobvyklé, ačkoliv jeden útok u Eldaru je docela běžný. Podíváme-li se na konkurenci, nejbližší je Umbral Preacher (3/1/4, 2C, vlastnost: nedá se utíkat z bitvy) či Soaring Falcon (3/1/5, 2C, Mobile). Oba kusy mi připadají lepší. Jasně, dvě kladiva jsou super, ale jeden útok je hrozně málo. Dokáže to vlastnost vyvážit? Podívejme se na dvě scénáře bitvy.
Za prvé, máme iniciativu. Místo útoku jinou jednotkou se použít vlastnost skoro nikdy nevyplatí, takže se o tom dá uvažovat, pokud je v tom harlequin sám jako takový ochranný mechanismus, jak přežít kolo a stáhnout se do HQ. Žádný zázrak.
Pokud iniciativu nemáme, dostane pecku jako první a pokud bude alespoň za 3, už mu flying nepomůže ani proti snotlingovi. 
Prostě sorry, raději beru Falcon a to v každém případě. Jako fanoušek Eldarů jen doufám, že vyjde něco, co z něj udělá zajímavější kus.
Hodnocení: Podtácek

EMPOWER

EmpowerAť už bude využití efektu této karty v budoucnu jakékoliv, je jasné, že alespoň ze začátku se hrát bude, protože je to teprve druhá Eldaří karta se dvěma štíty. Navíc ta první, Blessing of Isha, má natolik skvělý efekt, že její zahození do preventu zranění je většinou známku již velkého zoufalství. To se u Empower (bohužel) říci nedá.
Naštěstí se nejedná o kartu, která je drahá a efekt je stejně podivný, protože +1/+1 všem Eldařím jednotkám na planetě je rozhodně super. Farseer najednou útočí za 2, Survivalist také již umí zatopit pod kotlem a třeba taková Wraithguard s útokem 5 a armorbane je rozhodně zajímavá. 
Takže otázka je, stojí to za 3 zdroje? Pravděpodobně ne. Nicméně, když to budete mít v balíčku kvůli dvěma štítům dost možná se tak jednou za hru až dvě vyskytne situace, kdy vám tento trik vyhraje bitvu. 
Hodnocení: Prozatím tedy základ do všech Eldarů, časem spíše speciálka.



STARCANNON

StarcannonA jsme na druhé straně škály. Cena nemůže být nižší a efekt diskutabilní. Armorbane je velmi fajn vlastnost, nasazení této karty ale vyžaduje větší množství vozidel. Nejlepší cíl v současnosti jsou Jetbiky (4/3/4, mohou se v boji jednou pohnout o planetu), bohužel ostatní vozidla dost zaostávají. Buď mají zoufalý útok (Falcon) nebo cenu (wraithfighter).
Na jednu věc se ale můžeme spolehnout, vozidel bude přibývat a ač třeba již známý vyper squad (4/3/3 mobile pokud nezranění) zrovna žádný zázrak není, jistě časem dostaneme i lepší karty. A potom nastane čas na to se rozhodnout, zda se Starcannon do balíčku vejde či nikoliv. Já bych mu v tomto případě rozhodně šanci dal.
Hodnocení: Speciálka


 

 

TAU

PIRANHA HUNTER

Piranha HunterTato karta jako by na mne křičela, zahraj na mne Promotion! Nejprve si pojďme ujasnit, že pokud ani jednou nevyužijete vlastnost Huntera, platíte o cca 1,5 zdroje více, než byste měli. Cena za jednotku počítá s tím, že vám alespoň jednu kartu lízne. Problém jednotky ale je, že na command je poněkud slabší, když nemá kladívko a na to, aby se účastnila boje je zase v základu dost slabá.
Počkat, že ale mají Tau takové ty, jak se jim říká, attachmenty? Pravda, přidejme ji +2/+2 a hned je to daleko lepší (to platí vlastně o každé jednotce :) ). Výsledek je ale jasný, Piranha Hunter potřebuje vylepšení a tudíž potřebuje Tau balíček. Neočekávám tedy, že ho najdeme v Eldarech či SM.  Vejde se do Tau jako základ? To ukáže čas, ale já bych ho vyzkoušel.
Hodnocení: Základ. (ale moc jistě to nepíšu)


AUN'UI PRELATE

Aun’ui PrelateOk, tak tento kus rozhodně nabude důležitosti časem. Vypadá to, že téma Ethereálů bude jedním z těch, kolem kterých se bude strategie Tau točit (a samozřejmě attachmenty). Když se podíváme na hodnoty tohoto frajera 4/4/3 a žádné kladivo, je jasné, že jeho speciální schopnosti budou muset stát za to. Podobně je na tom například Eldaří Jetbike (4/3/4 a schopnost hopsat), takže, co může nabídnout. Nejprve, Ambush. To je vlastnost, která se hodí vždy, poněkud více u jednotek s menší cenou (Eager Recruit), ale i tak to může být velice užitečné. Poněkud zvláštní je ovšem jeho další text. Proč zvláštní? On totiž pumpuje všechny ostatní Tau jednotky (včetně warlorda) a zvláštní na tom je to, že takovéto překvapivé jednotky se obvykle hrají, když jsou již všichni exhaustovaní po útoku, ale tady nás karta vybízí, abychom ji zahráli jako první. Získáme bonus do útoku, ale soupeř o našich plánech ví dříve.
No a pak je tady ta druhá vlastnost. Po útoku zamáváme prelátovi papá a pošleme ho do HQ. Původně jsem myslel, že jde zpět na ruku, což by sice bylo hodně drahé, ale s osmi zdroji i hodně zábavné. On ale míří do HQ, kde bude čekat na další kolo, kdy již žádný bonus do útoku nedá. A i potom si opět zaútočí jen jednou. Hm, to zamrzí.
Hodnocení: Do balíčku využívajících karet, co chtějí Etherealy rozhodně zatím základ. Jinak speciálka.

HOMING BEACON

Homing BeaconAbychom měli jasno. Tento efekt se spustí pouze, pokud se jednotka dostane do HQ přes přímo popsaný "move". Neboli ne tak, že uteče z boje, ne tak, že boj vyhraje, ale jen, pokud nějaký efekt přímo říká ono magické slovíčko. Konkrétní příklad? Předchozí borec - Aun'ui Prelate.
Karta není unikátní, ale je limited. A to začíná bolet. V každém balíčku se zatím hrají tři limited karty - Promotion. Tau navíc mají exkluzivního limited drona. Jelikož kromě Promotion jsou to mrtvé karty na ruce, pokud je nemůžete zahrát, chce to již dobře promyslet.
Krom toho je efekt prostě dobrý, o tom není sporu a s novým warlordem jistě dojde vyzkoušení.
Hodnocení: Speciálka



NEUTRAL

CALAMITY

CalamityNa závěr tu máme neutrální kartu, která je velice zajímavá. Nejprve opět pár ujasnění. Trik nemá žádný efekt na tokeny, takže nedoufejte, že se zbavíte všech těch ošklivých Khymér.
Obecně se nedá moc počítat, že by se to dalo použít k tomu, abyste oslabili soupeře. Kalamity prostě chce, abyste měli speciálně upravený balíček. Nabízí se z frakcí hned DE a AM. Oba z různých důvodů. DE mají levné karty s efektem při zahrání a AM zase karty s efektem při odchodu ze hry.
Jsem si jistý, že tento kus ve hře někdy uvidím, ale ne příliš často, jak se zdálo na první pohled.
Hodnocení: Speciálka

sobota 6. prosince 2014

Howl of Blackmane - review karet, část 3

Ve třetí části mých sebraných dojmů z karet prvního WP se podíváme na tu nejtemnější stranu temného kruhu frakcí. Žádná strana není totiž zářným příkladem dobra (nejblíže jsou asi Tau), ale někteří jsou přeci jen ještě o stupeň jinde. Ano, mluvím o Chaosu a Dark Eldarech.

A jelikož jsem si právě dnes přečetl spoiler nového warlorda DE, je tato znalost v hodnocení již zahrnuta. Některé karty se k němu totiž výborně hodí.

CHAOS

DEATH GUARD INFANTRY

Death Guard InfantryTak tady budu mít nejspíše problém, jak napsat dost textu, abych pokryl alespoň část obrázku. Jednotka 3/2/4 s jedním kladivem a bez schopností, to na první pohled vypadá dost neutěšeně. Přidejme k tomu, že Khorní berzerkři mají stejné statistiky a navíc k tomu brutal. Tak dobrá, co tedy má DGI navíc, oproti svým zuřivým bratrancům? Jiné traity - warrior mají oba, zbytek se liší. na DGI najdeme Death Guard a Nurgle. Ať se na to dívám, jak chci, nevidím to ale pozitivně pro tuto kartu.
Scénář 1. Death Guard ani Nurgle nebudou nikterak důležité traity a tato karta tedy zůstane právem ignorovaná, protože prostě jsou lepší.
Scénář 2. Alespoň jeden z traitů bude časem zajímavý a tak se se skřípěním zubů v balíčku na tyto borečky místo najde. Jejich hlavním kladem ale bude to, jakou radost vám udělá to, že je budete moci z decku vyhodit ve prospěch lepší karty se stejným(i) traity, což, upřímně, snad už bude každá další. 
Já prostě takovéto karty nemám rád, protože jen zabírají místo, neotevírají nic nového a i s omezeným množstvím karet, co máme, je jasné, že jsou, upřímně, na podtácek.
Hodnocení: Podtácek.

HERETEK INVENTOR

Heretek Inventor No chaos se moc nepředvedl, ale tady je to alespoň trochu zajímavější. Na jednu stranu úžasné staty na druhou stranu fakt, že soupeř určí využití této karty. S podobným kouskem mám zkušenosti i z Warhammer: Invasion, kde ale místa, kam borce poslat byly jen tři a kol obvykle více než v Conquestu.
Ale rozeberme si to. Máte ho na první ruce? Krása, stojí 1 a na každé planetě, kam ho soupeř umístí se časem nejspíše uplatní. Ať už v boji, nebo při bojích o zdroje. 
Přijde vám ke konci hry? Opět to není k zahození. Planet je již málo a buď pomůže v boji, nebo jedno kladívko za jeden zdroj také není k zahození. 
Dorazí vprostřed hry? To je trochu slabší, ale pořád je to velice solidní první karta na deploy. Soupeř to musí nějak přežvýkat a dost možná vám jeho volba něco prozradí o jeho dalších plánech. 
Obecně si tedy myslím, že se jedná o velice solidní kartu, jejíž největším nedostatkem by mohl být fakt, že je poněkud chudší na traity a tak se do balíčků zaměřených na jednoho chaos boha nedostane, ale to je hudba budoucnosti. 
Hodnocení: Základ (zatím)

DARK ELDAR

UBER GROTESQUE

Uber GrotesquePrvní karta, kde budu trochu ovlivněn nedávným spoilerem nového DE warlorda. Nevím, ale jestli to tomuto monstru dostatečně pomůže. Jeho problém totiž je, že je drahý a nespolehlivý. Když zaplatíte za něco 5, už je to obvykle pořádný kusanec (Land Raider, Leman Russ, etc.), tady ale máme 3/5 s jedním kladivem co může být 6/5. Není to úplně hrozné, teoreticky se to tváří, že do balíčku s novým warlordem Urienem se bude hodit, ale mám obavy, jestli nebude na ten balíček příliš drahý.
Poznámka nakonec, karta sice není loajální, ale její použití mimo DE balíčky je ještě slabší.
Hodnocení: Speciálka





VISIONS OF AGONY

http://s3.amazonaws.com/LCG/40kconquest/ffg_WHK02_14.jpgA zase nám zasahuje čerstvá znalost nových karet. Efekt karty je skvělý (či děsivý, pokud, jako já, jste častěji soupeřem DE, než jejich hráčem). Nejenom, že se kdykoliv můžete podívat soupeři do ruky, ale navíc mu to pro vás nejhorší můžete rovnou zahodit. Samozřejmě, že nejlepší to je, pokud má více karet, ale v každém případě to bude taktika, kterou soupeři neuvidí rádi. 
Nevýhodou je samozřejmě cena. Tři zdroje jsou hodně. Stejně stojí Warpstorm nebo Exterminatus. Je tedy i efekt srovnatelný? Těžko se to posuzuje, na jednu stranu výsledný efekt může být v případech globálních efektů drtivý a rozhodující pro hru, na druhou stranu VoA nikdy nebudou mrtvou kartou vhodnou jen na shield. 
Ale hlavně, s novým warlordem již stojí jen 2 zdroje a tím je jejich nasazení jasné. 
Hodnocení: Speciálka, pro fanoušky možná i základ


ARCHON'S PALACE

Archon’s PalaceAch jo, další výborná karta pro balíček, který fakt nemám rád. DE choke. Snaží se, abyste neměli buď zdroje, nebo karty a ideálně oboje a takto zuboženého protivníka již snadno dorazí. Již se základní sadou tato strategie docela dobře fungovala a teď dostává další boost. 
Archonův palác vám umožní vynegovat jeden z efektů planety. Soupeř za ní nedostane buď žádné zdroje, nebo karty. A jelikož takový Void Pirate nebo Rogue Trader modifikují bonusy planet, jejich přínos tato karta dokáže znegovat též. 
Díky bohu, že je to unikátní. Cena dvou zdrojů také znamená, že se asi nebude jednat o automatickou kartu do všech DE balíčků, ale pokud se časem vynoří nějaké, jejichž hlavní strategií nebude obrat soupeře o karty/zdroje, tak se tam tato lokace asi neprobojuje. Každopádně pro Choke opravdu skvělá věc.
Hodnocení: Speciálka (ano, základní karta pro zatím jediný opravdu dobrý DE typ balíčků)

úterý 2. prosince 2014

Howl of Blackmane - review karet, část 2

V pokračování mých postřehů o prvním rozšiřujícím balíčku pro Warhammer 40K Conquest - The Howl of Blackmane se podíváme na první dvě frakce dle pořadí na kruhu - Astra Militarum (aka Imperial Guard) a Orky.
Začněme tedy AM. Musím říct, že na první pohled na mne žádná z nových karet jako "bomba" nezapůsobila. Ostatně to se dá říci skoro o všech kartách v packu, ale mně osobně to nevadí. Raději karty, které vyžadují trochu námahy na to, aby byly efektivní než, aby každý nový pack přidával karty jasně lepší než všechny předchozí. Konec tlachání, pojďme na to.

Ještě objasnění hodnocení. Místo klasických čísel / procent jsem zvolil systém hodnocení dle možného využití při hraní.
Základ  - karta, která nebude chybět v balíčku své frakce pomýšlející na nějaká ta vítězství, prostě automatická součást decku.
Speciálka- karta, která se bude hodit do určitých balíčků. Někde zazáří, ale všude ji rozhodně nečekejme.
Meta - karta, která se bude hrát jako odpověď na jiné karty, které budou zrovna v herní metě přemnožené.
Podtácek - karta, která... hm, zahřívá místo na střídačce? Vozí se v deskách? Něco na ten způsob.

INTERROGATOR ACOLYTE
Interrogator AcolyteV minulém díle jsem se zmínil, že staty 2/2/2 s jedním kladívkem jsou takový standard, takže co tady máme za tak skvělou vlastnost, že musíme připlatit za stejné staty extra zdroj?
Hm, dvě extra karty. To zní zajímavě, přidejte k tomu fakt, že má i trait soldier a můj počáteční chladný vztah začíná být trochu vřelejším. I do budoucna bude mít asi AM vícero možností, jak si vlastní jednotky za jistě vznešeným účelem likvidovat (viz blížící se nový inkviziční warlord) a tak jeho použití vidím docela dobře. Rozhodně ho vyzkouším a zkusím překonat ten odpor způsobený vysokou cenou.
Hodnocení: Speciálka





MUSTER THE GUARD
Muster the GuardZa předpokladu, že máme dost karet je tento efekt velice zajímavý. Vybízí k hraní mnoha levnějších jednotek, což teď ještě sice není tak snadné, ale časem půjde lépe. Kdyby tak ještě AM měli nějakou možnost, jak si lízat karty... hm, ačkoliv předchozí karta vyšetřovatele není nějaký zázrak, dá se z ní pochopit, že zrovna lízání karet by mohlo být jednou z vlastností AM. Pokud ano, tak by se tato karta mohla velice dobře uchytit a efekt za tapnutí warlorda získat vlastně 3-4 zdroje, už není od věci.
Hodnocení: Speciálka






NOBLE DEED
Noble DeedNo a je to tady. Z této karty nejsem nadšen. Všechny jednotlivé body zní fajn. Obětovat AM jednotku pro extra efekt? Super. Dát přímé zranění do soupeřovy armády? Skvělé. Tak proč ten pesimismus?
Taktika stojí 1 zdroj, tady začíná první kámen úrazu, dále potřebuji obětovat jednotku, pravděpodobně to bude jednotka, která již útočila. Vzhledem k tomu, že jednotky, které mají efekt při odchodu mají všechny sílu 2, není to zase až takový oheň. A hlavně mne to stojí kartu. Kdybych si mohl v průběhu hry tuto taktiku přidat na ruku, bral bych to, ale chtěl bych si ji líznout místo něčeho jiného? Asi ne.
Hodnocení: Podtácek (možná se časem vypracuje na speciálku, ale zatím to moc nevidím)
DEATHSKULL LOOTAS
Deathskull LootasTakže první nová orčí jednotka má stejné staty jako unikátní šéfci ze základní sady jen je o jedna dražší. Za odměnu dostaneme poměrně slušný efekt, který ale může být také k ničemu. Bez mučení houbičkami přiznám, že nejsem velký odborník na orky. Přesto si troufnu tvrdit, že toto je jedna ze specializovanějších karet. Hraje se hodně AM s tunou supportů? Lootas budou jasná volba (a nejenom pro orčí warlordy). Nicméně to, že je jejich efekt trochu zpožděný (není to například come-into-play efekt) trochu ubírá z jejich hrozivosti a soupeř přeci jen bude mít možnost se jejich reakci vyhnout, či ji alespoň dostatečně oddálit. Navíc i když už proběhne jejich útok, tak stále máte možnost za dva štíty se zničení podpůrné karty vyhnout. No jak je zatím v tomto packu obvyklé, unešen nejsem.
Hodnocení: Speciálka


SMASH 'N BASH
Smash ‘n BashPřiznávám, že tato karta mi dala nejvíce zabrat. Jsem zde pořád na pochybách ohledně její hratelnosti a užitečnosti. Na jednu stranu skvělý efekt - odtapnutí až třech jednotek je skvělé, zejména pokud si váš warlord s sebou z HQ táhne skupinku dalších jednotek. Musím pro tento efekt zaplatit zraněním do všech jednotek. Ok, to se dá zahrát tak, že mi to ještě pomůže. Musím zaplatit navíc dva zdroje. To již začíná být nepříjemné a je vidět, že tvůrce této karty nutnost zranit si všechny jednotky rozhodně nepovažuje za čisté negativum. No a na závěr tu je omezení, že na planetě nesmí být soupeřův warlord. Tak to naštve. Původně jsem si toho ani nevšiml a i tak jsem byl na vážkách, ale teď jsem již spíše skeptický. Největší bitvy se dějí právě za přítomnosti obou šéfů a to dále limituje využití této taktiky.
Hodnocení: Speciálka (určitě může najít využití, ale tvrdé limitace skvělého efektu ji dosti omezují)


Tolik pohled na karty orků a AM a příště se podíváme na tu nejtemnější stranu - Chaos a Dark Eldary.